Moodboard maken stappenplan, tips en voorbeelden - Makeover.nl (2024)

Zelf een moodboard maken is een leuke manier om jouw interieurwensen inzichtelijk te maken. Vaak hebben we namelijk een bepaald plaatje in ons hoofd van wat we mooi vinden, maar hoe zet je het beeld om in kleuren, materialen, meubelstukken en andere interieur elementen? Hierin biedt een moodboard de uitkomst! Daarom leggen we in dit artikel precies uit hoe je zelf een moodboard kunt maken.

Wat is een moodboard en hoe ziet het eruit?

Laten we eens kijken naar wat een moodboard eigenlijk is en hoe het eruitziet. Een moodboard is eigenlijk een soort collage, een verzameling van foto's en afbeeldingen die samen de gewenste sfeer in je interieur weergeven. Soms voeg je ook stoffen, patronen, vormen en woorden toe om je ideeën visueel te versterken. Hiermee krijg je direct een beeld van de sfeer die je wilt creëren in je huis. Kortom, een handig hulpmiddel om je droominterieur vorm te geven!

Wanneer gebruik je een moodboard?

Een moodboard komt goed van pas bij verschillende gelegenheden. Het is handig wanneer je een kamer opnieuw wilt inrichten. Ook kan het van nut zijn wanneer je een dagje gaat winkelen en je specifieke woonaccessoires in gedachten hebt. Het geeft je focus en helpt je voorkomen dat je keuzes maakt die later niet goed in je interieur passen. Een praktisch hulpmiddel voor een geslaagde inrichting.

De voordelen van een moodboard

Een moodboard maken heeft voordelen. Het is niet alleen handig, maar ook leuk, vooral als je creatief bent. Je kunt het samenstellen op jouw favoriete manier, of je nu liever knipt en plakt met papier en lijm of online inspiratie zoekt. Zo helpt het je:

 • Interieurdoelen visueel te maken
 • Een helder totaalbeeld te krijgen
 • Ideeën duidelijk aan anderen over te brengen
 • Inspiratie op te doen
 • Creativiteit te uiten
 • Op koers te blijven en miskopen te voorkomen

Digitaal moodboard maken

Een digitaal moodboard werkt meestal sneller, maar vereist enige computervaardigheid. Je kunt het maken met software zoals Photoshop, InDesign, Canva, of zelfs met eenvoudige programma's als Word of PowerPoint. Ook kun je afbeeldingen verzamelen op websites zoals Pinterest en PicMonkey, waar je ze gemakkelijk kunt organiseren en zelfs een online moodboard kunt creëren.

Moodboard maken stappenplan, tips en voorbeelden - Makeover.nl (1)

Jovan Vasiljević

Papieren moodboard maken

Hoewel een papieren moodboard iets meer tijd vergt, is knippen en plakken voor de meeste mensen het gemakkelijkst. Je hebt namelijk geen computerprogramma’s nodig en je kunt lekker creatief te werk gaan. Bovendien kun je met een papieren moodboard ook werken met kleur- en textielstalen wat je moodboard een extra dimensie geeft.

Tip: Op het Makeover Pinterest account vind je een flinke verzameling online prikborden in verschillende stijlen en voor verschillende ruimtes en thema’s. Zo kun je voor de verschillende woonstijlen talloze afbeeldingen vinden die je kunt gebruiken bij het samenstellen van je eigen moodboard!

Een moodboard maken: het stappenplan

Een moodboard maken doe je in een paar eenvoudige stappen, of je nu digitaal of op papier werkt. Houd er rekening mee dat textiel- en verfstaaltjes alleen bij een papieren variant kunnen worden toegevoegd.

Moodboard maken stappenplan, tips en voorbeelden - Makeover.nl (2)

FOLLOW Interieur & Styling

Stap 1: Verzamelen

De eerste stap is het verzamelen van zoveel mogelijk afbeeldingen en andere vormen van inspiratie die jij prettig vindt. Dit kun je doen op verschillende manieren:

 • Blader door woontijdschriften en knip uit wat je aanspreekt
 • Zoek online via platforms zoals Pinterest
 • Verzamel gratis kleurstalen van verf, behang, en vloer in een bouwmarkt of verfwinkel

Stap 2: Eerste (grove) selectie

Knip of selecteer alles wat je aanspreekt, zoals sfeerbeelden, kleuren, meubels, of citaten, of zelfs afbeeldingen van gebouwen en de natuur die de gewenste sfeer weergeven. Wees nog niet te kritisch, want dit is een grove selectie. De definitieve keuzes maak je in de volgende stap ;)

Tip: Kijk ook alvast naar grote meubels zoals kasten, banken, bedden en eettafels om te bepalen welke meubels je echt wilt hebben!

Stap 3: Tweede selectie

Bekijk nu je grove selectie en kies welke afbeeldingen goed bij elkaar passen. Alles wat niet past of niet werkt, mag weg. Denk praktisch: vergelijk bijvoorbeeld verschillende banken en vloerkleden en beslis wat het beste bij elkaar past. Controleer of het behang goed combineert met het vloerkleed en de vloer. Bewaar de afbeeldingen die goed samenwerken voor je uiteindelijke selectie en doe de rest weg.

Stap 4: Samenstellen

Wanneer je alles verzameld hebt, kun je aan de slag met het samenstellen van de moodboard. Voordat je dit gaat doen, is het belangrijk om alle afbeeldingen die je graag wilt gebruiken bij elkaar te leggen en te rangschikken. Bij papieren moodboards kun je alles op tafel leggen en pas daarna opplakken op een groot kartonnen vel. Als je het moodboard graag bij de hand hebt, kun je er ook een foto van maken, wat handig is tijdens het winkelen!

Zo verwerk je een woonstijl in je moodboard: Urban Retro interieur

Om je een beeld te geven van hoe je een moodboard uitwerkt in een interieurstijl, leggen we hier uit hoe we het Urban Retro interieur moodboard hebben samengesteld. Deze unieke en stoere interieurstijl is kenmerkend aan een stoere, maar toch warme look & feel, dankzij vintage items gecombineerd met botanische elementen.

Moodboard maken stappenplan, tips en voorbeelden - Makeover.nl (3)

De kleuren

Een goede basis voor een Urban Retro interieur qua kleur is een grijstint op de muur. Deze kleur combineert goed met stoere materialen, maar ook met verwassen kleuren zoals blauw, groen bijvoorbeeld in de vorm van planten of een leuke opvallend roodtint. Zo zijn de volgende kleuren het kleurschema met elkaar gecombineerd: (vergrijst) blauw, (terracotta) rood en groen, wat een spannend kleurenpalet oplevert, maar nog steeds de rust weet te behouden.

Meubels in een urban interieur

Wat betreft meubels in een urban retro stijl inrichting kunnen vintage meubels en een (vintage) kelim tapijt natuurlijk niet ontbreken. Om het geheel een warm en zacht karakter te geven, hebben we er in het moodboard voor gekozen om er een velvet bank aan toe te voegen, om het geheel te laten samenvallen met de planten.

Op zoek naar meer kleur? Kleed je bank en fauteuil aan met kleurrijke sierkussens. Deze kun je aanpassen per seizoen waardoor je er nooit op uitgekeken raakt!

Accessoires & materialen

Een urban retro interieur is niet compleet zonder de juiste accessoires. Vloerkleden, planten en opvallende posters zijn echte blikvangers in deze stijl. Denk aan diverse planten, van groene bladplanten tot cactussen, die perfect passen in zowel een botanisch als een urban interieur.
Om de retro uitstraling te behouden, zijn natuurlijke en opvallende materialen zoals hout en wol ideaal. En vergeet de booglamp met stoffen lampenkap niet voor een spannende touch!

Moodboard maken stappenplan, tips en voorbeelden - Makeover.nl (4)

@spacejoy

Insights, advice, suggestions, feedback and comments from experts

Ik zal mezelf introduceren als een expert op het gebied van moodboards. Ik zal mijn kennis en expertise demonstreren door informatie te verstrekken over de concepten die worden gebruikt in het artikel dat je hebt verstrekt.

Een moodboard is een visueel hulpmiddel dat wordt gebruikt om je interieurwensen inzichtelijk te maken. Het is een verzameling van foto's, afbeeldingen, kleuren, materialen en andere elementen die samen de gewenste sfeer in je interieur weergeven. Het helpt je om je ideeën visueel te versterken en een duidelijk beeld te krijgen van de sfeer die je wilt creëren in je huis.

Een moodboard kan op verschillende momenten van pas komen. Het is handig wanneer je een kamer opnieuw wilt inrichten of wanneer je specifieke woonaccessoires in gedachten hebt tijdens het winkelen. Het helpt je om je interieurdoelen visueel te maken, een helder totaalbeeld te krijgen, ideeën duidelijk aan anderen over te brengen, inspiratie op te doen, je creativiteit te uiten en op koers te blijven om miskopen te voorkomen.

Er zijn twee manieren om een moodboard te maken: digitaal en op papier. Een digitaal moodboard kan sneller worden gemaakt, maar vereist enige computervaardigheid. Je kunt software zoals Photoshop, InDesign, Canva, Word of PowerPoint gebruiken, of afbeeldingen verzamelen op websites zoals Pinterest en PicMonkey. Een papieren moodboard vergt iets meer tijd, maar stelt je in staat om creatief te zijn en te werken met kleur- en textielstalen.

Hier zijn de stappen om een moodboard te maken:

 1. Verzamelen: Blader door woontijdschriften, zoek online via platforms zoals Pinterest en verzamel kleurstalen van verf, behang en vloer in een bouwmarkt of verfwinkel.

 2. Eerste (grove) selectie: Knip of selecteer alles wat je aanspreekt, zoals sfeerbeelden, kleuren, meubels, citaten en afbeeldingen die de gewenste sfeer weergeven. Wees nog niet te kritisch, dit is een grove selectie.

 3. Tweede selectie: Bekijk je grove selectie en kies welke afbeeldingen goed bij elkaar passen. Verwijder alles wat niet past of niet werkt.

 4. Samenstellen: Leg alle afbeeldingen die je wilt gebruiken bij elkaar en rangschik ze. Bij een papieren moodboard kun je ze op een groot kartonnen vel plakken. Maak eventueel een foto van je moodboard zodat je het bij de hand hebt tijdens het winkelen.

Voor het samenstellen van een moodboard in een specifieke interieurstijl, zoals het Urban Retro interieur, kun je kleuren, meubels en accessoires selecteren die passen bij die stijl. Bijvoorbeeld, voor een Urban Retro interieur kun je kiezen voor een grijstint op de muur, stoere materialen, verwassen kleuren zoals blauw, groen en rood, vintage meubels, een kelim tapijt, planten en opvallende posters.

Ik hoop dat deze informatie je helpt bij het maken van je eigen moodboard! Laat het me weten als je nog meer vragen hebt.

Moodboard maken stappenplan, tips en voorbeelden - Makeover.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated:

Views: 6108

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.